Ergoterapi ve Duyu Bütünleme

ERGOTERAPİ

Ergoterapistler, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümünden 4 yıllık eğitim alıp başarıyla bitirmiş ve mezun olmuş kişilerdir. Ergoterapistler uygulamaların ”profesyonel” seviyesinde yer alır. Ergoterapi bilimde derin köklere sahip kanıta dayalı bir uygulamadır. Ergoterapistlerin odak noktası çevreyi ve / veya görevi kişiye uygun şekilde uyarlamaktır.

Elazığ da bir ilk olan özel eğitimde Ergoterapi Ünitesinde, down sendromu, serebral palsi, Otizm, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, Mental motor retardasyon, denge problemleri, özgül öğrenme güçlüğü (disleksi vb.), ince ve kaba motor beceri sorunları, çeşitli genetik bozukluklar, sıralama ve planlama becerileri, el-göz koordinasyonu, günlük yaşam aktiviteleri, öz bakım becerilerindeki sorunlar, spor aktivitelerinde başarısızlık, gelişimsel koordinasyon bozuklukları, tendon ve sinir yaralanmaları gibi ortopedik problemleri bulunan çocuklar, Ergoterapist Ayça Soydan eşliğinde tedavi ediliyor.

 Ergoterapi ünitesinde, sağlık problemleri bulunan çocukların tedavisi sürdürülürken aynı zamanda özel durumdaki çocuklar için sosyal beceri, davranış ve dil geliştirme gibi alanlarda uygulanan Ergoterapi ile kişilerin günlük hayata uyumu kolaylaşıyor.

Ergoterapiyle farklı yaş gruplarında tıbbi teşhis konmuş danışanlara bütüncül olarak değerlendirme yapıldıktan sonra tedavi programı belirlenir.

Bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı amaçlanırken yaygın Ergoterapi müdahaleleri olan; duyu bütünleme terapisi, postur, denge, ince motor ve kaba motor beceriler, günlük yaşam becerileri, görsel motor kontrol, görsel uzaysal algılama, dikkat, oryantasyon, planlama ve yazı yazma eğitimi gibi akademik becerileri de içeren kognitif algısal becerilerin kazandırılması veya geliştirilmesi ile topluma uyumları sağlanmaktadır. Bu müdahaleler özel çocukların okula ve sosyal durumlara tam olarak katılmalarına yardımcı olmayı, hasar görmüş duyusal ve motor becerileri, görsel algı, denge, koordinasyon ve kas kuvvetlerinin gelişmesinde yardım sağlayarak hayatı dolu dolu yaşamalarını sağlar.

DUYU BÜTÜNLEME

Duyu bütünleme ilk olarak 1970’lerde Ergoterapist Dr. A. Jean Ayers’in çalışmasıyla tanımlanmıştır.

Duyu bütünleme terapisi sadece lisans mezunu ergoterapistler tarafından yapılmaktadır, vücuttan ve çevreden alınan duyusal bilgilerin işlenmesi, bütünlenmesi ve organize edilmesidir. Bilgi almak için duyu organlarımızı kullanır, çevremizi anlayacak ve uygun  yanıtlar verecek şekilde düzenleriz.

Duyu bütünleme terapisi, doğrudan merkezi sinir sistemine etki ettiğinden sinir sisteminin gelişiminin ve beyin gelişiminin oluşmasını sağlayan nörolojik bir işlemdir. Duyusal işlemlemedeki problemler; davranış, iletişim, performansı/işlevselliği, günlük hayata aktif katılımı etkileyebilmektedir.

DUYU BÜTÜNLEME TEDAVİ KAPSAMINDA; postur, denge ve vücut imaj sorunları, ince motor beceriler, kaba motor beceriler, günlük yaşam beceriler, görsel motor kontrol, görsel uzaysal algılama, dikkat, oryantasyon, konsantrasyon, motor planlama ve yazı yazma becerisi, bilateral motor koordinasyon beceri gelişimi beceri alanları değerlendirilir.

0543 249 14 43

umutozelegitimtr@gmail.com

Hilalkent Mahallesi Baskil Caddesi No: 289 Elazığ Merkez